Proiect "Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele naturale acvatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice - Complexele lacustre Gorgova-Uzlina, Roșu-Puiu", cod SMIS 2014+ 120890, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Proiectul este implementat în parteneriat de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării- ARBDD, în calitate de beneficiar al finanțării și 2 entități partenere:

Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea gradului de protecţie şi conservare a stării ecosistemelor pentru habitatele de interes conservativ şi speciile de importanţă comunitară din Rezervația Biosferei Delta Dunării prin asigurarea unei circulaţii optime a apei în complexele Gorgova- Uzlina și Roşu- Puiu.

Obiectivul general vizează măsuri pentru:

- Menținerea și îmbunătățirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară din Delta Dunării;

- Reducerea efectelor presiunilor hidromorfologice la nivelul cursurilor de apă în vederea protecției biodiversității (pasaje de trecere a ihtiofaunei pentru lucrările de barare transversală a cursului de apă, restaurarea zonelor umede, restaurarea albiei și a reliefului din lunca inundabilă a corpurilor de apă, etc.).

Proiectul răspunde cerinţelor Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) contribuind la Axa Prioritară 4 "Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric". Prioritatea de investiţii 6c "Protejarea şi refacerea biodiversităţii şi a solurilor şi promovarea unor servicii ecosistemice, inclusiv prin Natura 2000 şi de infrastructură ecologică", obiectivul specific 4.1. "Creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii prin măsuri de management adecvate şi refacerea ecosistemelor degradate", conform prevederilor Directivei 92/43/EEC privind conservarea habitatelor şi Directivei 2009/147/EC privind protecţia păsărilor sălbatice.

Proiectul răspunde, de asemenea, cerinţelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării contribuind la viziunea UE pentru biodiversitate, la gestionarea eficientă a siturilor Natura 2000 şi a altor zone protejate, la protejarea şi restabilirea celor mai valoroase ecosisteme şi a speciilor de animale pe cale de dispariţie.

Contractul de finanțare nr. 273/27.09.2019 a fost încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare.

Valoarea proiectului este de 14.286.221,78 lei, din care valoarea sumei nerambursabile este de 14.286.221,78 lei (12.143.288,58 lei este din FEDR și 412.241,50 lei din Bugetul Național), echivalentă cu 87,8856 % din valoarea totală eligibilă aprobată.

Durata de implementare a proiectului este de 72 de luni, respectiv între data de 01.01.2018 şi data de 31.12.2023.